Oaza Miru

Japonska masaža

Shiatsu pomeni pritisk s prsti in je veščina zdravljenja, ki izhaja iz Japonske. Je oblika terapije, pri kateri pritiskamo na akupresurne točke in uravnovešamo telesno energijo, povzročamo globoko relaksacijo in dobro počutje ter tako ohranjamo zdravje. Sama terapija je lahko dinamična ali statična, poleg pritiskanja lahko vsebuje natezanje udov, gnetenje in sproščanje zategnjenih mišic in podpiranje šibkih področij. Shiatsu se je razvil iz tradicionalne orientalske masaže in podobno kot druge vzhodne terapije deluje na podlagi energetskega telesnega sistema z uporabo mreže meridianov in energetskih kanalov. Koncept o telesu kot o energetskem organizmu izhaja iz tradicionalne kitajske misli in se je skozi stoletja izkušenj in proučevanja razvil v sistem medicinske teorije.

Iz kje izvira Shiatsu masaža?
Shiatsu je doma na Japonskem in je oblika fizioterapije, pri kateri pritiskamo na akupunkturne točke in tako uravnovešamo telesno energijo in ohranjamo zdravje. Sama beseda pomeni le “pritisk s prsti”, vendar pri terapiji shiatsu uporabljamo tudi druge dele dlani, pa tudi komolce in kolena. Shiatsu je edinstven splet klasične vzhodnjaške medicinske teorije, katere zgodovina sega do začetkov akupunkture 4000 let nazaj in bogate še žive tradicije ljudskega zdravilstva.

Na čem temelji Shiatsu masaža?
Shiatsu je skupno ime za veliko različnih tehnik, vse pa povezuje skupno načelo, in sicer vera v življensko silo, ki se imenuje QI in se pretaka po medseboj povezanih kanalih ali meridianih po vsem telesu. Vsak meridian je povezan s kakim organom ali psihofizično funkcijo in na njegov QI lahko učinkujemo na določenih točkah vzdolž njegove poti: to so akupunkturne točke, ki se jim po Japonsko pravi “tsubi”. Kadar je človek zdrav, je v ravnovesju in QI se enakomerno pretaka po meridianih kot gorivo po ceveh in napaja ter vzdržuje vse dele telesa. Kadar pa telo peša zaradi nezmernega načina življenja, čustvenega pretresa ali poškodbe, se QI ne pretaka več enakomerno, v nekaterih predelih ga je premalo in v drugih preveč in človek zboli. Pri shiatsu masaži ne gre za kako drastično poseganje v telesne procese, ampak le za vnovično uravnovešanje energije QI, tako da se lahko telo samo pozdravi.

Scroll to Top